Pays – Eladó Domain Nevek és Vállalkozási Ötletek

Jó domain név

A domain név megválasztása nem csak vállalkozásunk, de készülő weboldalunk és a hozzá kapcsolódó marketing tevékenységek szempontjából is döntő fontosságú lépés. A megfelelő domain név kiválasztása elengedhetetlen feladat a sikeres cégépítés érdekében. Ez azonban az esetek többségében nagyobb kihívást jelent, mint azt elsőre gondolnánk. Választásunk során érdemes lehet néhány szempontot is figyelembe venni.

Az egyszerű, jó

Az egyszerű név, jó választás. A weboldalunkra, vállalkozásunkra mutató domain egyszerű, lehetőleg rövid, könnyen megjegyezhető legyen. Amennyiben rövidebb, kifejezőbb, frappánsabb ugyanis az általunk választott név, valószínűbb, hogy az oldalunkra látogató nem felejti majd el. Amennyiben elégedett velünk, ismerősei körében is ajánlhatja majd szolgáltatásainkat. Tehát ismételve, az egyszerű, jó.

Könnyű megjegyezhetőség

Internetes böngészéseink során rengeteg weboldal neve, címe kerül a memóriánkba, melyekre akár hetente, vagy talán naponta többször is navigálunk. Rengeteg információra mutató név, webcím, melyekhez valamilyen szolgáltatást, érdekes tartalmat, híreket, befektetést, utazást, vagy akár csak egyszeri élményt kapcsolunk, társítunk. Ha viszont fordítunk a gondolatmeneten, rengeteg olyan keresés állhat mögöttünk, ahol ugyan szerettük volna megtalálni azt a bizonyos, egyszer már látott tartalmat, információt, vagy szolgáltatást, szerettük volna megtalálni a régebben már felkeresett honlapot, de már nem emlékeztünk a címére. Könnyen megjegyezhető név esetén látogatóink, potenciális ügyfeleink, vásárlóink a későbbiekben is könnyen navigálhatnak vissza hozzánk. Érdemes tehát törekednünk a megjegyezhetőségre és lehetőleg olyan domain nevet választanunk, amely megjegyezhető, akár a későbbiekben is könnyen felidézhető látogatóink számára.

Kifejezőség és tartalmi forma

Érdemes figyelembe vennünk vállalkozásunk tevékenységi körét. Lehetőleg legyen összhangban a weboldal céljaival és témájával. Bizonyos tevékenységi körrel foglalkozó vállalkozások esetén nem szerencsés a cég nevét alkalmazni elsődleges domain névként abban az esetben, ha a felhasználók nagyobb valószínűséggel keresnek az általunk végzett tevékenységre. Nevünk tartalmi formája is iránymutatóként szolgálhat látogatóink számára. Némely esetben mérlegünk egyik oldalán a tevékenység és szolgáltatás fogalmai, másik oldalán a brand és cégnév. A legtöbb esetben azonban elmondható, hogy egy hangzatos név, az bizony nyerő.

Praktikusság, brandépítés és logó

A Wikipédia szerint „a logó egy cég, szervezet, áru vagy szolgáltatás azonosítására szolgáló egyedi, jól felismerhető jel”.

Vállalkozásunk, cégünk brandépítése szempontjából szinte elengedhetetlen, hogy logóval lássuk el online és természetesen offline megjelenésünket. A logó alapvető és elsőrendű figyelemfelkeltő eszköz arra, hogy célcsoportunkat megszólítsuk és a márkánkhoz kapcsoljuk.

A jól megválasztott domain név praktikussági szempont is, gondoljunk bármilyen online és offline reklámfelületre, közösségi marketingre, céges autók feliratozására, bemutatón való részvételre, vagy akár egy csomagolás tervezésére.

Névterek és alternatívák

Általánosan hazánkban a legtöbb internetes felhasználónak egy magyar vállalkozással kapcsolatban rögtön a .hu kiterjesztésű domain nevek jutnak eszébe. Ezért ha vállalkozásunk kizárólag a hazai piacra koncentrál, célszerű lehet a .hu-s domain név mellett döntenünk. Más esetben esetben azonban, például ha nemzetközi vizekre evezünk, célszerű lehet megfontolnunk a .com vagy .eu végződésű domain regisztrációját.

Azonosulás, a másik véglet

Talán mindenkinek a környezetében van olyan ismerős, vagy ismerősének az ismerőse, ahol bizony átestek a ló túloldalára. Ezerszám olvasunk az interneten olyan emberekről, akik annyira azonosultak az általuk felépített vállalkozással, hogy mindennapi életünk igazi értékeit elfelejtették. Az igazán lényeges dolgokat apránként kiszorította a cél, a családra és barátokra szentelt időt felcserélte a bevétel. Érdemes tehát már most tisztáznunk magunkban, hogy egy brand, vagy bármilyen vállalkozás felépítése csak egy eszköz lehet anyagi biztonságunk megteremtéséhez és életünk igazi kincsei pénzért nem vásárolhatók.